Jdi na obsah Jdi na menu

Zápis č.2/2019

23. 5. 2019

Zápis č. 2/2019 ze zasedání osadního výboru

pro městskou část Hylváty a Dukla, konaného dne 9. 5. 2019

 

Přítomni: Mgr. Petr Lipenský, Oldřich Kašpar, Mgr. Lenka Tomiková, Ludmila Gorunová,     

                 Mgr. David Jirout, Mgr. Lenka Podzimková

Omluveni: Bc. Radek Mačát,

Nepřítomni: -----

Hosté: Mgr. Pavel Svatoš, místostarosta

 

Program:

 

1. Informace o plnění úkolů, informace o plánovaných akcích v lokalitách Hylváty a

    Dukla

2. Příprava podnětů a připomínek z lokalit Hylváty a Dukla k jednání na městském

      úřadu.

3. Různé

 

Ad 1)

  • Realizované opravy:  herní prvky na hřišti Pod kuželnou, výtluky pod železničním mostem na stezce od I/14 k rybárně a výmoly v ul. Třebovská

 

  • Andělov: Odstranění části betonového plotu a prořezáním křovin u pozemku soukromého vlastníka v Andělově, byl vytvořen provizorní průchod z této lokality směrem k Dukle podél protihlukové stěny u železniční tratě.

 

  • Instalace odpadkových košů v lokalitě Za Vodou – v jednání, OV podal návrh na jejich rozmístění.

 

  • Zaslána e-mailem odpověď adresátům dopisů, projednávaných na minulé schůzi, kde byli informování o předání jejich připomínek jednotlivým odborům MÚ.

 

            Nerealizováno:

  • prořezání křovin na účelové cestě mezi ulicemi Nerudova a Švermova.
  • oprava místní komunikace na Dukle u bývalé kotelny (projednáno osobně se správcem komunikací (odbor dopravy MÚ) – požadavek je v jednání, zvážit rozsah a způsob opravy.

 

Osadní výbor bere na vědomí:

 

  • Směnu částí pozemků soukromého vlastníka a města z důvodu zajištění průchodu k trati z Andělova směrem k Dukle.  Záměr byl projednán v Radě města a ta souhlasila.

 

OV se bude i nadále zajímat o rozsah a způsob úpravy vznikajícího průchodu z Andělova směrem k Dukle a možnosti spoluúčasti na dalším jeho zkvalitnění.

 

  • Záměr města prodat pozemky v průmyslové zóně formou výběrového řízení. RM souhlasí.

 

  • Zájem o pronájem pozemku 984/1 pro rekreaci. Pozemek je neudržovaný, nachází se u trati mezi ulicemi Švermova a Nerudova, je v majetku města. Osadní výbor souhlasí s pronájmem.

 

  • Žádosti o prodej pozemků 1273/5 - část, 261/2 – celý a  261/1 v majetku města do soukromého vlastnictví. S ohledem na nejasné a neznámé místní poměry, osadní výbor nedokáže objektivně posoudit záměry odkupu celých nebo jen části pozemku. OV doporučuje Radě města důkladné posouzení odkupu pozemků a podrobnější analýzu vlastnictví pozemků.

 

Ad 2)

 

  • Návrhy týkající se rozvoje části obce podle ust. § 121 odst.1, písm. a) zákona             o obcích:

K  9. 5. 2019 – nepředložen žádný podnět.

 

Ad3)

  • Oprava části střechy budovy sokolovny Hylváty  (u Tří mostů) – členům OV byl starostou Sokola panem J. Milerem představen záměr opravy části střechy a plánované finanční náklady opravy: rozpočet činí  480 000,- Kč. Financování opravy bude hrazeno z více zdrojů: Pardubický kraj (již schváleno 200 000,- Kč), vlastní zdroje Sokola, Město Ústí n. O a osadní výbor.

 

Osadní výbor navrhuje, s ohledem na předložený návrh rozpočtu i předpokládané vícepráce, svoji spoluúčast ve výši 50 000,- Kč, vlastní podíl Sokola 150 000,- Kč       a podíl města ve výši 150 000,- Kč. Osadní výbor dále doporučuje starostovi Sokola sledovat dotační tituly MŠMT na další možné investice.

 

  • Perla 06 – zástupce osadního výboru byl pozván vedením města k prohlídce budovy Perla 06 a seznámil se stavem budovy a okolním prostranstvím. Jelikož jsou pozemky zasaženy ekologickou zátěží, je nutné zjistit způsob a rozsah odstranění zátěže a sestavit záměr využití budovy a dalších prostranství v majetku města.

 

OV shledává reálné využití v provozování chybějících služeb, které nejsou ve městě a v okolí poskytovány: např. zřízení hospice či pečovatelského domu s doplňkovými službami (např. praní prádla, pobočka knihovny, ……)

 

  • Poděkování: OV děkuje studentům 5. ročníku gymnázia a dobrovolníkům z Hylvát za aktivní účast při úklidu v rámci projektu „Ukliďme Česko“, kdy byl uklizen prostor od Wolkerova údolí až po hřbitov v Hylvátech. Děkujeme.

 

  • OV žádá velitele Městské policie, aby hlídky městské policie  zvýšily četnost kontrol v Hylvátech a na Dukle, zejména v brzkých ranních hodinách (neosvětlení cyklisté) a večer v místech, kde se schází zejména mládež (altán ve Wolkerově údolí, hřiště u sokolovny v Hylvátech, okolí bývalé pily u cyklostezky a dalších odpočinkových lokalitách).

 

Místa jsou znečištěna odpadky, konzumují se zde alkoholické nápoje a užívají se návykové látky, je poškozován městský inventář.

 

  • Obchod na Dukle: OV bere na vědomí informaci o jeho opětovném uzavření. Obchod je v soukromém majetku a o jeho provozování rozhoduje soukromý vlastník.

 

  • Informace k zimní údržbě cest ve Wolkerově údolí: Ošetřování cest se řídí Operačním plánem zimní údržby (https://tepvos.cz/wpcontent/uploads/2018/11/ opzu-2018-19.pdf ). (Postřeh: Sníh, než byl odklizen, byl ušlapán a zledovatěl, a byl častěji kryt posypem. Některé cesty tak byly nerovné a velmi obtížně schůdné, zejména z ulice J. a J. Kovářů).

Tento dokument je upraven v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Případné podněty a náměty pro činnost OV v lokalitách Hylváty a Dukla je možné v písemné podobě vhazovat do poštovní schránky umístěné na budově Kampeličky č. p. 221 (budova vedle ZŠ), nebo do schránky pod vývěskou (Dukla) či předat osobně přímo některému z členů osadního výboru.

 

www:   ovhylvaty.estranky.cz

E-mail: osadnivybor.hylvaty@seznam.cz

Projednán zápis z jednání:

Přítomni: 6 Pro:  6,    Proti: 0,    Zdržel: 0

 

V Ústí nad Orlicí dne 9. 5.  2019

 

                                                                                                                             Schválil: Mgr. Petr Lipenský